pohodové psaní o pohodových lidech

Duchovní programy pro mládež

6. 3. 2008 19:01
Rubrika: Texty a články | Štítky: Bulvár

BULVÁR

 

 

Co je vlastně bulvár?

Z francouzštiny boulevard (široká ulice).

Mediální odborníci se na přesné definici bulváru neshodují a podotýkají, že najít hranici mezi bulvárem a takzvaným seriozním tiskem je obtížné. Podle jedné z definic jde o médium, které zpracovává témata senzačním způsobem. Vyhledává zprávy o takzvaných celebritách a maximálně se přizpůsobuje požadavkům co nejširšího okruhu čtenářů. Bulvár se také zpravidla nerozpakuje publikovat neověřené či dokonce nepravdivé zprávy.

Rozhoduje čtenář

Česko - Smrt hudebního skladatele Karla Svobody vyvolala rekordní zájem Čechů o bulvární tisk. Během února se denně prodalo v průměru přes 800 tisíc bulvárních titulů. Mezi bulvární deníky jsou počítány Blesk, Šíp a Aha!

"Český bulvár není tvrdší než v jiných evropských státech, ale občas mu chybí určitá hranice, za kterou by jít neměl. Zprávy za touto hranicí totiž pobuřují i čtenáře bulváru," říká odborník na média z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Tomáš Trampota. Podle Trampoty je zájem o bulvár v Česku srovnatelný s jinými evropskými státy. "V Česku je však obtížné najít hranici mezi bulvárem a takzvaným seriozním tiskem," říká. "Některé seriozní deníky jako Mladá fronta Dnes zpracovávají témata způsobem, který jsme dříve považovali za bulvární."

Podle Trampoty je tato takzvaná bulvarizace médií způsobena silnou konkurencí a tím, že v Česku je trh pro seriozní média malý.

Noviny se však kvůli ekonomickým tlakům mění na celém světě.

Zatímco dříve určovali témata novináři, dnes je ve větší míře určují čtenáři. Díky tomu ubývá politických témat a objevuje se více zpráv ze školství, zdravotnictví nebo showbyznysu.  

 

Blesk a ti druzí

Patnáct let udržuje vůdčí pozici na trhu s českým bulvárním tiskem deník Blesk. V posledním roce se však začal jeho náklad snižovat. Konkurence díky masivní reklamní kampani přetáhla Blesku tisíce čtenářů. Přesto zůstává Blesk nejčtenějším českým novinovým titulem vůbec. Druhou nejčtenější Mladou frontu Dnes si kupuje v průměru o 150 tisíc lidí méně.

Prvním bulvárním titulem v Česku byl deník Expres. V roce 1996 jej odkoupil vydavatel Blesku, firma Ringier. Ta pak vydávání Expresu zastavila. Na český trh se během posledních patnácti let neúspěšně zkoušelo probojovat několik dalších titulů jako Super, Impuls nebo SuperSpy. 

 

HISTORIE BULVÁRU VE SVĚTĚ

 

Začátek bulvárního tisku sahá do doby, kdy se noviny dostaly k masovému publiku.V roce 1832 začal v Londýně vycházet Penny magazine. Právě za cenu jedné penny se prodával plátek plný senzačně laděných zpráv. Penny magazinem se ve Spojených státech inspiroval majitel tiskárny Benjamin Day. V roce 1833 začal vydávat The Sun pokládaný za vůbec první bulvární titul v historii. Za jeden cent čtenáři hltali často smyšlené násilné historky a příběhy červené knihovny. Vrcholem tvorby Sunu byl "objev" živých tvorů na Měsíci, kteří se měli podobat opicím. Náklad stoupl na tehdy rekordních 30 tisíc výtisků.

Na The Sun navázaly francouzské deníky a americký New York Herald, kde se začaly objevovat příběhy celebrit. Francouzký La Presse zase začal používat obří senzační titulky. Jedním z novinářů La Presse se stal Alexandr Dumas starší, který čtenáře bavil smyšlenými příběhy. 

Před první světovou válkou vydával v New Yorku Joseph Pulitzer s obrovským úspěchem komiksové noviny nazvané Žlutý kluk. Součástí magazínu byly také módní a sportovní přílohy. Od té doby se ve Spojených státech bulváru říká "Žlutý tisk" - právě podle barvy Pulitzerových novin.

Tiskoviny pojednávající o zločincích a celebritách začaly pronikat také na české území. Už po první světové válce si čeští umělci stěžovali, že kvalita novin upadá. "Doba je povrchnější a bulvárnější," stěžoval si v Ročence československých knihtiskařů před téměř osmdesáti lety tiskař František Seidler. "Mnohdy dociluje se smyslově nemožných vět. ... Nesmírné vlny ... přelévaly parník, tak vypadají titulky ve shonu po originálnosti." 

Po druhé světové válce začaly vycházet německé Bild Zeitung. Stručné zprávy o vraždách se střídaly s příběhy celebrit, obraz začal dominovat nad textem. Německý deník začal vycházet v podobě, jakou známe dnes z českých bulvárních titulů. 

 

HLAVNÍ ZNAKY BULVÁRU

Obří titulky a fotografie, zkreslené a často i nepravdivé informace, slova vzbuzující senzaci (ŠOK, POZOR, !!!!!!!!!!!!!!), zveličování nepodstatných věcí, nízká cena, věty více či méně pochybné (dobrý přítel vypověděl, nejmenovaný soused…., rodinný přítel, který si nepřál být zveřejněn).

 

PROČ JE BULVÁR OZNAČOVÁN JAKO NESERIÓZNÍ TISK?

Bulvár si tento název vysloužil zejména svou neinformovaností a zkreslováním informací, pikantními reportážemi a svou senzacechtivostí. Lidem nevadí nadpisy a fotografie obřích velikostí, jako skutečnost, že novináři zacházejí někdy příliš hluboko za hranice pravdivosti. Někteří jsou dokonce schopni porušit pravidla etiky a humánnosti.

 

BULVÁR – ANO? – NE?

Na světě snad neexistuje nikdo, komu by ani trochu nevadilo, že se o něm proti jeho vůli ostatní dovědí lži. Druhou stranou bulvárních časopisů je poptávka. Většina lidí tento druh novin odsuzuje, ale jen málo kdo bulvár nečte. A tak se každý den můžeme dozvědět nové a nové senzační polopravdy a lži. Tyto skutečnosti tak podněcují posuzování a odsuzování lidí a událostí. Pravda začíná být méně důležitou, nepodstatnou.

 

 

 

 

Vítej do mého života

Simple Plan

 

 


Už ses někdy cítil na zhroucení?

Už ses někdy cítil mimo?

Jakože nějakým způsobem prostě nezapadáš

A nikdo ti nerozumí

Už jsi někdy chtěl utéct?

Zamykáš se v pokoji

S rádiem tak nahlas,

Aby tě nikdo neslyšel křičet?

Ne, ty nevíš jaké to je

Když nic se nezdá vpořádku

Ty nevíš, jaké to je

Být jako já

Být zraněn

Cítit se ztracen

Být opuštěn ve tmě

Být odkopnutej, když jsi dole

Cítit jak s tebou zametaj

Být na pokraji zhroucení

A není tu nikdo kdo by tě zachránil

Ne, ty nevíš jaké to je

Vítej do mého života.

Chceš být někým jiným?

Máš už dost toho, že tě ignorují?

Chceš zoufale najít něco víc??

Předtím než tvůj život skončí?

Jsi uvězněný ve světě, který nenávidíš?

Je ti špatně ze všech kolem

Velký falešný úsměvy a blbý lži

Zatímco hluboko uvnitř krvácíš?

Ne, ty nevíš jaké to je

Když ti nic nevychází

Ty nevíš, jaké to je

Být jako já

Být zraněn

Cítit se ztracen

Být opuštěn ve tmě

Být odkopnutej, když jsi dole

Cítit jak s tebou zametaj

Být na pokraji zhroucení

A není tu nikdo kdo by tě zachránil

Ne, ty nevíš jaké to je

Vítej do mého života

Nikdo ti nikdy nelhal přímo do tváře

A nikdo ti nikdy nevrazil dýku do zad

Můžeš si myslet, že jsem šťastný, ale já nebudu vpořádku

Všichni ti vždycky dali cos chtěl

Nikdys nemusel pracoval, měls to vždy naservírované

Ty nevíš jaké to je, jaké to je

Být zraněn

Cítit se ztracen

Být opuštěn ve tmě

Být odkopnutej, když jsi dole

Cítit jak s tebou zametaj

Být na pokraji zhroucení

A není tu nikdo kdo by tě zachránil

Ne, ty nevíš jaké to je

Být zraněn

Cítit se ztracen

Být opuštěn ve tmě

Být odkopnutej, když jsi dole

Cítit jak s tebou zametaj

Být na pokraji zhroucení

A není tu nikdo kdo by tě zachránil

Ne, ty nevíš jaké to je

Vítej do mého života

Vítej do mého života

Vítej do mého života


Zobrazeno 2444×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio